Świąteczne ciasteczka z okienkiem

Świąteczny czas obfituje w wiele świetnych projektów. Na przykład, niedawno miałam okazję fotografować dla marki Nutella w związku z ich świąteczną kampanią na Instagramie. Tematem były wypieki, między innymi ciasteczka z okienkiem wypełnionym orzechowym kremem. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem i zainspirować do świątecznych eksperymentów w kuchni. 🙂 Przepis na te słodkości krok po kroku poniżej!

Przepis pochodzi ze tej strony. Poniżej składniki i wykonanie.

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g kremu Nutella, dżemu lub marmolady

Krok 1

Przekrój laskę wanilii i wybierz ziarenka.
W misce połącz ze sobą miękkie masło, cukier puder, jajko, ziarna wanilii i szczyptę soli.
Miksuj delikatnie, do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 2

Dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj.
Uformuj z ciasta kulę i zwiń ją w folię.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 równe części.
Rozwałkuj obie z nich na grubość około 3 mm.
Odłóż ciasto do lodówki na około 10 minut.

Krok 4

Wyjmij rozwałkowane ciasto z lodówki.
Okrągłą foremką (około 6 mm) wykrój ciastka z obu części ciasta.
Korzystając ze świątecznych multinarzędzi, wykrój okienko w połowie ciastek.
Piecz ciastka na blasze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy już będą miały złoty kolor, wyjmij je z piekarnika i Napełnij rękaw cukierniczy kremem Nutella (dżemem lub marmoladą).
Posmaruj kremem każde ciastko bez wyciętego wzoru.
Następnie przykryj wykrojonym ciastkiem krem i gotowe pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Napełnij rękaw cukierniczy kremem Nutella.
Posmaruj kremem każde ciastko bez wyciętego wzoru.
Następnie przykryj wykrojonym ciastkiem krem i gotowe.

Ciasteczka są gotowe! 🙂

Napiszcie, jakie słodkości królują na Waszych świątecznych stołach <3

2 Komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.