Chłodne i szare jesienne poranki aż proszą się żeby rozpocząć je od czegoś, co nas rozgrzeje i doda energii na resztę dnia. Mój ulubiony sposób to szklanka ciepłej wody z kurkumą, miodem i cytryną oraz zdrowe śniadanie na ciepło.

Przepis na domową granolę

Domowa granola to gwarancja zdrowych i sprawdzonych składników. Wrzucamy to, co lubimy i to, co faktycznie chcemy mieć w diecie.

Swoją granolę od lat przygotowuję sama, a od kilku miesięcy również z moimi dziećmi. Wspólne gotowanie to świetne połączenie zabawy i nauki. Maluchy wręcz garną się do pomagania w kuchni, lubią wsypywać, mieszać, smakować i dotykać wszystkich produktów. Uwielbiam tak spędzać z nimi czas! 🙂

Ostatnio bazuję na przepisach jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych, Kingi Paruzel. Koniecznie odwiedźcie jej blog. 

Moja wersja i składniki na domową granolę:

  • dwie szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • jedna szklanka płatków owsianych górskich,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki orzechów nerkowca,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • pół szklanki nasion słonecznika,
  • cztery łyżki nasion siemienia lnianego,
  • dwie łyżki chia,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pół szklanki oleju ryżowego (wybieram zawsze bezzapachowy olej),
  • starte duże jabłko,
  • dwa rozgniecione dojrzałe banany.

Jak zrobić domową granolę

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce: najpierw mokre, później do mokrych wsypujemy suche. Wykładamy masę na blachę, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 120 minut (co pół godziny granolę warto przemieszać).

Gotową, ostudzoną granolę przesypuję do dużego słoja i trzymam do miesiąca czasu (choć daję Wam słowo, że zjecie ją wcześniej :)).

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *