Kremowy, intensywnie orzechowo – czekoladowy, a do tego bardzo zdrowy! Krem, przypominający znaną wszystkim nutellę, który można bezkarnie zajadać na chrupkim pieczywie, z owsianką, w naleśnikach albo po prostu wyjadać łyżką ze słoika. Znika w mgnieniu oka, dlatego od razu warto zrobić dwie porcje 🙂 

Do zrobienia kremu zainspirowała mnie Marta z Jadłonomii. Przepis jest w pełni roślinny.

Składniki na krem czekoladowo – orzechowy

100 g orzechów laskowych,

2 łyżki kakao,

5-7 łyżek mleka ryżowego (owsianego lub sojowego),

5 daktyli, namoczonych przez 15 min w gorącej wodzie,

kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Wykonanie kremu:

  1. Orzechy wysypuję na blachę wyłożoną papierem i prażę przez 7 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ustawiony termoobieg).
  2. Gdy skórka orzechów stanie się zabrązowiona, wyciągam i studzę je. 
  3. Zimne orzechy pocieram w dłoniach, żeby pozbawić je skórki.
  4. Obrane orzechy wsypuję do blendera z ostrzem typu S i mielę na pył.
  5. Do orzechów dodaję resztę składników: kakao, daktyle odsączone z wody, mleko, ekstrakt waniliowy i ponownie blenduję, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Konsystencję kremu oraz słodycz możecie regulować dodając więcej mleka lub słodziwa (możecie wybrać miód albo syrop klonowy).

Jak wspomniałam we wstępie, krem jest idealny do naleśników, do przekładania blatów ciasta, do porannej owsianki, na chrupkim pieczywie, a po dodaniu odrobiny mąki migdałowej może utoczyć z nich czekoladowe kulki. 

Koniecznie wypróbujcie tę zdrową alternatywę znanego smaku! 🙂

Przepis na wegańską domową nutellę

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *